Kansenhuis Filet Divers in Antwerpen

Een warme plek realiseren voor wie het nodig heeft. Met weinig financiële middelen … hoe doe je dat?

Voor wie:

Voor het Kansenhuis Filet Divers in Antwerpen vroeg financieel ondersteuner Bond Zonder Naam of ik een voorstel wilde maken om de ruimtes waarin zij werken en bezoekers ontvangen, op te knappen en een nieuwe ´look & feel´ te geven. Dit met een beperkt budget, omdat zij afhankelijk zijn van giften. Elke gedoneerde euro gaat (on)rechtstreeks naar mensen die niet gezien of gehoord worden in de samenleving, en dat wordt zorgvuldig gedaan. Een prachtige uitdaging voor een zeer dankbare doelgroep die ik dan ook met beide handen heb aangepakt.

De wens:

Het geheel opfrissen en warmer, toegankelijker, huislijker en uitnodigend te maken. Met daarbij de eis om de rust en de eenvoud te behouden. Reden hiervoor is omdat de mensen die er komen, vaak in armoede leven of uit een chaotische en onveilige situatie komen. Vluchtelingen bijvoorbeeld en mensen die in erbarmelijke omstandigheden leven. Een volle, drukke en ´te mooie´ omgeving past dan absoluut niet.

De ruimtes zijn heringedeeld en kunnen nu veel beter en efficiënter voor verschillende doeleinden worden ingezet, voor het geven van een luisterend oor, taallessen, administratieve ondersteuning, individuele gesprekken, advies en overleg, vergaderingen, workshops en andere groepsactiviteiten.

In samenwerking met o.a. Het bouwteam van Vercauteren interieurbouw, de handige mensen van Manus en door de gulle gift van kwaliteitsverf door Bosspaints (Colora) kregen de ruimtes hun basis, vorm en kleur.

Het kleurenpalet, afgeleiden van het logo van Filet Divers, paste ik per ruimte toe, om zo ook makkelijker te ´navigeren´ in het gebouw. Ik zocht bestaand en (met veel genoegen) fantastisch tweedehands meubilair bij elkaar en vulde dit aan met hier en daar wat frisse nieuwe items. Een prachtige fotoserie over de doelgroep, siert de wand in de gang die de ruimtes met elkaar verbindt.

Hiermee kregen de toppers van Kansenhuis Filet Divers de warme en praktische ruimtes die ze verdienen om hun mooie werk professioneel te kunnen voortzetten. Het gaf mij bijzonder veel voldoening om aan dit project te mogen meewerken en ook de bezoekers een prettige omgeving te brengen waar zij zich veilig, welkom en gezien voelen.

  • beperkte middelen
  • maximaal effect
  • warm thuis voor mensen in kansarmoede