• weergave visual recording VMBO - Bossche vakschool

“De Bossche Vakschool, op weg naar de nieuwbouw”

thema teamdag personeel

Reacties

“Kijk, hier staat ons idee, wat leuk!”… “zo gaaf om te ZIEN wat we aan het doen zijn”… een paar commentaren toen ik stond te tekenen tijdens studiedag van de het ‘team onderbouw’ op de Bossche Vakschool , de DE plek voor slimme handen in Den Bosch. Hier het resultaat van die interessante studiedag van het onderwijsteam met een enorme opbrengst.

Hoe groot?

Daar stond ik dan, met 6 meter wit papier aan de wand en mijn markers in de aanslag. Om een visueel verslag op te tekenen van een hele dag brainstorms en pitches. Een groep van ongeveer 40 docenten, instructeurs, coaches, mentoren, onderwijsassistenten en stagiaires brainstormden de hele dag over nieuwe mogelijkheden van samenwerken en lesgeven binnen het VMBO en praktijk onderwijs. Over motivatie, samenwerken tussen diverse disciplines, efficiëntie, de klas als basis….zo veel onderwerpen.

Voorbereiding visual recording

Ter voorbereiding op de diverse overlegmomenten met de teams, tekende ik verschillende templates met de onderwerpen op verschillende grote papieren vellen die beschreven konden worden. Met ruimte voor ideeën over de vertaling van de waarden ‘open deur+open blik’, ‘samen voor groei’, en ‘de juiste plek voor slimme handen’ en wat ze betekenen voor de onderbouw. Daarnaast werden er nog 5 onderwerpen op nieuwe manieren bekeken. De input van iedereen werd stap voor stap zichtbaar.

Verslag

De uitkomsten van de sessies werden per groep gepitched en ik vatte ze samen. Door de opbrengsten te ‘vangen’, te filteren naar de kern (luisteren, vertalen naar beeld en tekst en dit vervolgens weergeven in tekeningen) vatte ik die dag samen in een lange tekening. Als zichtbare reminder, als inspiratie, als ‘voedsel’ voor vervolg. 6 x 1.20 meter tekeningen digitaliseerde ik na die dag  naar een overzichtsplaat van 3 x 1.5 meter om aan de wand te hangen. Zie hier het resultaat.

Naar de toekomst

Met deze opbrengsten kan worden vormgegeven aan de toekomst. De school gaat naar nieuwbouw waarbij de architectuur al rekening houdt met een nieuwe manier van onderwijs geven, meer mogelijkheid om te werken binnen zogenaamde ‘leerpleinen’. Het gaf veel voldoening om op deze manier via visual recording een verslag te maken waarmee zij verder kunnen.

Met deze ‘plaat’ hebben ze een visueel resultaat van een waardevolle dag die concreet zorgt voor vervolg. Alles is ‘aanwijsbaar’ en ‘herkenbaar’. Als geheel en in delen. Want er zitten veel tekeningen in die op kleinere schaal of in detail hergebruikt en ingezet kunnen worden.
Op naar de nieuwbouw, op naar nieuwe manieren werken en van onderwijs geven!

Hier de bijdrage op Linkedin van de Bossche Vakschool

  • brainstorm in beeld
  • bouwen aan verandering
  • visual recording teamdag